Huset är förmodligen det överlägset största köpet du gör i ditt liv. Det är därför väldigt viktigt att kolla upp vad som gäller så att man kan undvika obehagliga överraskningar. Om man missar något kan det bli väldigt dyrt eftersom det handlar om så stora pengar i husaffärer. Du hittar massor av matnyttig information kring köp av hus och bostäder på denna hemsida men även på nätet om du Googlar runt lite.
1. Finansieringen
Du bör ha finansieringen av husköpet ornat innan du börjar leta och gå på visningar. Skaffa dig ett lånelöfte och se till att du har pengar sparade till kontantinsats, lagfartskostnaden och eventuella kostnader för pantbrev.
- Kontantinsats = 15 % av köpeskillingen
- Lagfartskostnad = 1,5 % av köpeskillingen
- Pantbrevskostnad = 2 % av summan för nya pantbrev som tas ut
💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
På Zensum.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.
2. Belåna dig inte över öronen
Undvik att ”maxa” ditt lånelöfte, dvs köp inte ett så dyrt hus som du bara kan. Ju mer lån du har desto större blir smällen om du blir av med jobbet eller om räntorna stiger kraftigt. Se till att ha goda marginaler i ekonomin när du köper så slipper du även här obehagliga överraskningar.
3. Besiktiga
Se alltid till att besiktiga huset innan köpet. Det kan bli extremt dyrt om det visar sig i efterhand att huset behöver dräneras om, om det är mögel i väggarna eller om taket behöver läggas om till exempel. Undvik dessa fällor genom att anlita en seriös besiktningsman. Det kostar oftast 10-15 tusen kronor men det är det definitivt värt. Chansa inte!
4. Spara ihop extra pengar
Se till att spara ihop extra pengar till en buffert för fel som kan dyka upp. När man äger hur så måste man vara beredd på att saker och ting går sönder eller behöver bytas. Det kan vara allt från kylen till värmepannan som går sönder och då är det många tusenlappar som skall ut. Spara ihop till en buffert på minst 20.000 kr så att det finns pengar för oförutsedda utgifter.