Du ska göra den största ekonomiska investeringen i ditt liv. Du har sparat pengar i åratal, slitit på jobbet och skurit ner på allt onödigt i vardagen. Allt för att skrapa ihop de sista slantarna så du kan gå till banken och äntligen säkra banklånet till ditt drömboende!
Vill du då chansa med dessa pengar? Vill du gå in i en osäker investering utan garantier på att ekonomin är säkrad? Nej, när du väl köper en bostad vill du antagligen veta att du gjort allt för att kunna leva tryggt och bekvämt – utan oro för otrevliga överraskningar i framtiden. Precis därför bör du se till att bostadsrättsföreningen utöver en ekonomisk översikt även kan visa upp en utförlig underhållsplan för den fastighet där du ska köpa lägenhet!
Aktiva val och välgrundade beslut
Ditt aktiva val mot en trygg framtid i ditt nya boende börjar redan vid det första scrollandet bland bostadsannonserna, kontakten med mäklarna, budgivningen och ända fram till kontraktet är påskrivet, pengarna överförda och möblerna är på plats!
Och inte heller slutar det där – nej då är det dags att engagera sig i byggnadsvård och styret av din bostadsrättsförening! Att trygga ekonomi och ett hållbart boende är helt enkelt ett åtagande man inte gör lättvindigt. Det är ett långsiktigt engagemang som kräver intresse, uthållighet och tid.
Ha koll på vad som är viktigt
Det finns många artiklar och källor som listar viktiga saker att ha koll på när du skall köpa ny bostadsrätt. De flesta är relativt samstämmiga om huvuddragen: Det gäller att att förbereda sig väl, definiera vad som verkligen är viktigt för dig samt identifiera de risker som finns vid ett lägenhetsköp.
Och kanske viktigast av allt: Förhasta dig inte i ditt köpbeslut. Kasta inte dina rationella argument och på förhand bestämda krav och gränser över bord så fort du förälskar dig i stuckaturen eller den fantastiska köksön!
Förutom att ha god koll på sin egna ekonomi, säkra lånelöfte och noggrant följa bostadsmarknaden inför köp så ska du kontrollera både lägenhetens skick (du har undersökningsplikt för att få ersättning vid eventuella fel) samt hur väl bostadsrättsföreningen drivs av dess medlemmar.
Att få svar på följande frågor är avgörande för att få en uppfattning om de ekonomiska förutsättningar som direkt kan påverka boende och avgifter framåt:
Hur ser föreningens ekonomi ut?
Hur ser föreningens belåning ut, vad har den för upparbetad buffert och hur mycket kapital avsätts för framtiden?
Vad är statusen för byggnaderna och finns det en underhållsplan?
Är det nyrenoverat eller slitet? Vilka större projekt har genomförts historiskt och vilka planeras den kommande tiden?
Att få tillgång till föreningens årsredovisning samt en väldokumenterad underhållsplan kan ge en mycket god förståelse för föreningens nuvarande situation och de eventuella utmaningar som kan komma framåt.
Underhållsplan allt viktigare vid köpbeslut
Idag är det standardförfarande att mäklaren tillgängliggör årsredovisning och en enklare översikt över brf:ens ekonomiska förutsättningar. Detta är förstås mycket välkommet och krävs numera av köpare.
Med underhållsplanen är det dock fortfarande sämre ställt. Ibland kan gjorda (och i undantagsfall kommande) renoveringar redovisas, men det är sällsynt att man går mer på djupet än så. Detta trots att mer och mer fokus läggs på underhållsplanens betydelse för hållbara bostadsrättsföreningar. Från och med januari 2024 blir det t.om. ett lagkrav på nybildade brf:er att ha en underhållsplan.
En underhållsplan bygger på en besiktning av föreningens byggnader. Denna görs av en fackman och beskriver de långsiktiga tekniska och ekonomiska behoven. Planen görs för 10, 30 eller t.om. 50 år framåt och hjälper föreningen med en genomtänkt strategi för att tackla, och ta ekonomisk höjd för framtida renoveringsbehov.
Ställ krav på mäklaren
Som köpare tjänar du mycket på att ställa krav på att mäklaren både kan guida dig i dessa frågor samt har rätt underlag för att du skall kunna ta bra beslut. Mäklare vill förstås säkra ett högt slutpris på den förmedlade bostaden, men har samtidigt ett uppdrag att genomföra ett transparent köp där alla parter är nöjda med slutresultatet.
I ditt köpbeslut bör det alltså vara avgörande att föreningen kan uppvisa underlag, planer och dokumenterade processer för hur deras ekonomi och förvaltning sköts. Både nu och på sikt.
Så se till att kräva ekonomisk översikt och underhållsplan! Om detta inte finns och varken mäklare och bostadsrättsföreningen förstår din fråga är det verkligen läge att ta en extra funderare om det är rätt. För inte vill du chansa i livets största ekonomiska ögonblick?
Fakta: Underhållsplan
Fördelar med underhållsplan
En underhållsplan ger dig underlag på vad som en brf planerar att göra på sina fastigheter. Den redovisar vad projekten kommer att kosta och när de skall utföras. En underhållsplan sparar både tid och bekymmer för brf:en och är samtidigt ett mycket bra verktyg när du skall besluta om ett lägenhetsköp.
- Gör det lättare att beräkna vad fastighetsunderhållet kommer kosta över tid – så föreningen kan ta höjd för kommande utgifter.
- Underlättar för samordning av projekt och underhållsåtgärder vilket sparar både tid och pengar för en brf.
- Säkerställer att föreningen följer de lagar och regler som ställs.
- Kostnadsbesparingar genom förebyggande underhåll. Med en väl genomtänkt plan görs insatser i tid vilket i längden är mycket billigare att fastna i akuta åtgärder.
Vad skall en underhållsplan innehålla för att du skall känna dig trygg?
Läs denna utförliga checklista från Planima, det branschledande verktyget för underhållsplanering.