I denna artikel har vi samlat ihop 3 st viktiga saker att tänka på när det kommer till besiktning av hus innan köp. Punkterna är hämtade från en blogg skriven av en bostadsexpert.
1. Akta dig för besiktningsklausulen
Det sägs att det brukar vara stiltje inom husmarknaden på sommaren, men det stämmer inte längre. I Skåne är det i varje fall full rulle, dock kanske inte lika stor ruljangs som det brukar vara. Men det kan ju även bero på att räntan ständigt går upp.
Jag får flera mail om dagen med frågor från oroliga husköpare. Många handlar om vad som händer efter besiktningen, när det uppdagats diverse fel. Ja, vilken väg brukar man oftast gå?
Det beror naturligtvis på om du har skrivit under ett kontrakt eller inte. Om du inte har det är det fritt fram att dra dig ur affären eller att fortsätta förhandla om priset.
Men har ni skrivit kontrakt före besiktningen är ni bundna till vad som står där. Då gäller det att lusläsa alla paragrafer, i synnerhet den så kallade besiktningsklausulen. Förhoppningsvis har ni inte gått med på annat än en klausul där det står att ni har rätt att hoppa av köpet, utan skadestånd, om ni inte är nöjda med besiktningen.
Men tyvärr, tvärtemot vad Konsumentverket, Boverket, Mäklarsamfundet, Villaägarnas Riksförbund, Fastighetsmäklarnämnden och Fastighetsmäklarförbundet rekommenderar, figurerar fortfarande olika sorters skrivningar som ställer till med bekymmer.
T ex: ”Är fastigheten behäftigad med allvarliga fel och brister som köparen inte känner till har båda parter rätt att diskutera prisnedsättning.”
Hur tolkar man detta? Vad är ett allvarligt fel? Vem bestämmer detta? Skrivningar av det här slaget ska man som köpare akta sig noga för.
2. Skippa aldrig besiktningen
Breven strömmar in till oss här på köpa-hus.se — och många av dem som skriver har en sak gemensamt. De är nyblivna husägare som vid inflyttning i sitt hus har hittat allehanda fel och brister. Kanske är det badrumsväggen som inte är kaklad bakom badkaret, det har ingen upptäckt tidigare. En bärande träbjälke kanhända är rutten eller så är det en svartmögelfläck som uppenbarar sig när man tar bort ett väggfast skåp. Saker som är tråkiga överraskningar. Problemet är att köparen i de flesta fall själv tvingas stå för kostnaderna för att åtgärda skadorna.
Som köpare har vi en långtgående undersökningsplikt. I princip ska vi veta mer om huset än säljaren! Strunta därför aldrig i besiktningen. Var alltid med under hela besiktningen (även uppe på vinden och andra svåråtkomliga ställen) och ställ massvis med frågor. Senare kan det vara för sent.
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.
3. Sotarens besiktning räddade mig
—Skorstenen läcker som ett såll!
Sotarens ord var inte nådiga. Jag hade beställt en provtryckning av skorstenen i ett hus jag ville köpa och nu stod vi där — min man och jag, säljaren, mäklaren och sotaren. Alla var lika långa i ansiktet. Och inte nog med att det började lukta rök i hela i huset. När sotaren petade inne i kassetten till den öppna spisen, rasade hela innanmätet ihop i en liten svart hög.
—Oj då! sa sotaren. Här har man eldat på fel sätt, det här är livsfarligt. Det är bara att byta ut alltihopa.
De futtiga 740 kronor som sotaren ville ha av mig för sin besiktning och provtryckning, var väl värda pengar. Vi drog oss till slut ur affären eftersom vår besiktningsman hade hittat en hel del andra fel i huset. Det kändes lite sorgligt, vi hade gärna velat ha huset. Men vi var tacksamma för att felen hade upptäckts i tid, innan vi hade flyttat in.