spot_img
spot_img
More

    Bostadsrätt

    En bostadsrätt innebär att du äger en lägenhet som en del av en bostadsrättsförening. Du får använda och bo i bostaden mot att du betalar en avgift till föreningen varje månad. Samtidigt köper du din bostadsrätt vilket gör att många tror att de faktiskt äger den helt. Detta stämmer dock inte riktigt trots att du kan bete dig som om det vore så.

    Att ha en bostadsrätt innebär både för- och nackdelar i jämförelse med en hyresrätt. I en del fall kan en hyresfastighet omvandlas till bostadsrätter vilket då medför att du som redan hyr en lägenhet har möjlighet att köpa din lägenhet till 30 % av marknadsvärdet. Det brukar ofta bli en bra affär som du kan tjäna rejält på. I dagens Sverige har bostadsrättspriserna gått upp och många som köpte sin lägenhet för flera år sedan har gjort riktiga klipp när de säljer dem.

    Större rättigheter i en bostadsrätt

    Som ägare av en bostadsrätt har du flera fördelar som många tycker känns trevliga.

    • Gör om på egna villkor – Du får i regel inreda och göra om i bostadsrätten mer än i en hyresrätt, t.ex måla om, slå ut en vägg m.m. Större omvandlingar kräver godkännande från BRF:en.
    • Det blir en investering – Om du senare säljer din bostadsrätt vid rätt tillfälle, kan du tjäna en stadig slant.
    • Enklare uthyrning i andra hand – Detta stämmer visserligen inte hos alla BRF:er men överlag är det enklare att hyra ut din bostadsrätt i andra hand och på så sätt tjäna pengar på det sättet också. Du måste dock få ett godkännande från din BRF om att du får hyra ut. Förr var reglerna betydligt hårdare, idag har man lättat på dem för att hjälpa folk som har svårt att hitta någonstans att bo.

    💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
    Zensum.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

    De nackdelar som finns med bostadsrätt är företrädesvis ekonomiska

    Även om det känns lockande med en bostadsrätt, finns det många ekonomiska faktorer att ta hänsyn till.

    Har du kapital för en bostadsrätt?

    Du måste ha tillräckligt med kapital för att köpa en bostadsrätt. De flesta har inte råd att slanta upp pengarna kontant och tar därför ett bolån som de betalar av på. Dock måste du idag ha 15 % av bostadsvärdet, det vill säga en kontantinsats. Är du ung och inte har hunnit spara ihop till detta ännu, så kan det bli tufft. Kanske kan du låna av dina föräldrar eller få hjälp från annat håll – t.ex. ett blancolån.

    Krav vid bolån

    För att ta dessa lån, bolån och blancolån, krävs det att du har en god ekonomi där pengarna rullar in varje månad. När bankerna beviljar ett bolån tänker de sig också att räntan kan gå upp, och i de fallen måste du vara beredd på att betala mer varje månad. Banken gör alltid en uträkning på din nuvarande ekonomiska situation för att se om en sådan marginal finns.

    Bostadsbubblor

    En annan ekonomisk aspekt är att bolånemarknaden kan träffas av en bostadsbubbla där priserna sjunker och din bostadsrätt sjunker i värde. Skulle du sälja den gör du således en förlustaffär, vilket medför en risk när du köper bostadsrätt.

    Du svarar för underhållet i lägenheten

    I och med avgiften kommer bostadsrättsföreningen att ansvara för själva fastigheten och det som finns utanför, men det som sker i själva lägenheten blir ditt ansvar. Det betyder:

    • Om något går sönder är det du som står för kostnaden.
    • Rörmokare och elektriker m.m. bekostas av dig.
    • Vill du anlita målare, golvläggare eller dylikt, betalar du.

    Att tänka på! Du betalar en avgift som är en form av hyra till bostadsrättsföreningen, denna ska täcka de kostnader som krävs för att underhålla fastighet, tak och det som är utanför din lägenhet. Om bostadsrättsföreningen har dålig ekonomi eller om kostnaderna är för höga, så kan de höja avgiften. Ibland kan saker som elavtal och bredband ingå i månadsavgiften, men det är ingen regel.

    Olika kostnader som BRF:en står för:

    • Snöröjning
    • Sophantering
    • Reparationer på fastigheten

    Har du tur hamnar du hos en BRF med god ekonomi där avgiften är låg. Du bör alltid kolla upp bostadsrättsföreningens ekonomi innan du slår till och köper en bostadsrätt. Sådan information är offentlig och tillgänglig på nätet.

    Skaffa bostadsrättsförsäkring och hemförsäkring

    Det är oerhört viktigt att du som bostadsrättsinnehavare har en hemförsäkring som täcker skador som inbrott, brand och läckor i bostaden. Hemförsäkringen kan också ersätta grannens eventuella skador som sprider sig till din lägenhet. I hemförsäkringen ska ett bostadsrättstillägg finnas, som täcker skadorna i det egna hemmet. Då får du mindre att betala om något oförutsägbart skulle inträffa.

    Vilka är dina rättigheter som bostadsrättsinnehavare?

    I en BRF finns det en styrelse och alla bostadsrättsinnehavare är medlemmar i föreningen. Detta medför att du har rätt att gå på möten, rösta i beslutstaganden och göra din röst hörd på olika plan. Du kan även ingå i styrelsen som styrelseledamot och suppleant. Dessa personer måste ha fyllt 18 år, inte vara försatta i konkurs, ha förvaltare eller näringsförbud. De ska även normalt sett vara medlemmar i BRF:en om inget annat bestämts.

    En bostadsrättsförening har en viktig roll och måste vara delaktig i olika beslut och godkännande.

    💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
    Zensum.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.

    Senaste artiklar

    Relaterade artiklar

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här