Efter visningarna är det dags för budgivningen. Fastighetsmäklaren administrerar budgivningen via sitt it-system och via telefonen. Alla bud som mäklaren tar emot måste enligt lag registreras i en budförteckning. Denna budförteckning skall sedan överlämnas till bostadens köpare och säljare när affären är i hamn. Detta görs för att budgivningen skall vara transparent och för att minska risken för bulvaner i budgivningarna.
Budförteckningen skall innehålla:
Budgivarens namn och kontaktuppgifter (adress, e-post eller telefonnummer).
Budets belopp, tidpunkt och eventuella villkor
Några viktiga punkter
- Säljaren bestämmer reglerna kring budgivningen och även vilken budgivare som får köpa bostaden. Det är inte mäklaren som bestämmer.
- Bud är inte bindande och budgivare kan därför dra sig ur en budgivning när som helst.
- Det är fritt fram att lägga bud på en bostad innan dess att kontrakt är skrivet. Det betyder att det kan trilla in bud även fast budgivningen är avslutad.
- Mäklaren måste vidarebefordra alla bud till säljaren.
- Vissa bud kan vara villkorade, till exempel med ett lånevillkor eller ett försäljningsvillkor.
💡 Jämför bolån, lånelöften & privatlån
På Zensum.se kan du jämföra flera olika banker och deras räntor på bolån, lånelöften & privatlån. När du ansöker får du en lista med bankernas erbjudanden presenterade för dig. Du väljer själv om du vill acceptera något erbjudande eller inte. Det är helt gratis att använda tjänsten och du förbinder sig inte till något när ansöker.
Det är alltid säljaren som bestämmer
Det är säljaren som bestämmer om, när och hur bostaden skall säljas. Mäklaren agerar endast mellanhand så alla beslut som tas är säljarens. Det betyder till exempel att säljaren när som helst kan ångra sig och inte längre vilja sälja bostaden. Det betyder även att säljaren kan välja vilken av budgivarna som får köpa bostaden, oavsett vem som lagt det högsta budet.
Olika möjlighet till övertagande av bostaden
Det kan ibland bli så att säljaren väljer någon annan köpare än den som lagt det högsta budet. Det kan bero på olika saker med den vanligaste anledningen är att den som köper bostaden kan överta bostaden tidigare än den som lagt det högsta budet.
Försäljningsvillkor i budet
En annan vanlig orsak är att den som lagt högsta budet har villkorat sitt bud med att den egna bostaden måste säljas för att affären skall gå igenom. Detta kallas för ett försäljningsvillkor och det är en vanlig anledning till att säljaren väljer en annan köpare än den som lagt det högsta budet. Säljaren vill helt enkelt inte risker att affären inte går i lås ifall köparens bostad inte blir såld. Då väljer säljaren ofta en köpare som inte har något försäljningsvillkor i sitt bud, trots att budet är lägre.
Om man är missnöjd med att man inte fått köpa bostaden eller liknande så är det alltså inte mäklaren man skall bli arg på, det är säljaren som bestämmer helt enkelt.
Öppen eller stängd budgivning
Det vanligaste är öppna budgivningar. I en öppen budgivning lämnar budgivarna sina bud till mäklaren och mäklaren vidarebefordrar buden till de andra som deltar i budgivningen. Buden brukar också läggas upp på mäklarens hemsida.
I en sluten budgivning (vilket i princip aldrig används idag) så får budgivarna inte någon information om vilka andra bud som läggs på bostaden.
Frågor och svar
Hur lägger man bud på en bostad?
Svar: Du kan lägga bud på en bostad till mäklaren via telefon, mail eller via sms. Mäklarnas it-system har en inbyggd budgivningsfunktion där sms skickas ut till budgivarna varje gång ett bud läggs. Via budgivningsfunktionen kan man även lägga sms-bud.
Hur mycket måste jag höja?
Svar: Enligt lagen får du lägga exakt vilket bud du vill. Oftast brukar dock mäklaren tillsammans med säljaren sätta en minsta höjningsgräns. Gränserna för minsta höjning är vanligtvis 5 000 kr, 10 000 kr eller 25 000 kr.
Om du bryter mot de regler som säljaren och mäklaren satt i budgivningen så riskerar du att säljaren väljer bort dig som köpare eftersom du inte följt reglerna.
Det kom in ett bud trots att budgivningen är avslutad?
Svar: Innan dess att ett kontrakt/överlåtelseavtal är signerat av både köpare och säljare så är affären fortfarande öppen. Det innebär att mäklaren fortfarande är skyldig att förmedla alla bud som kommer in vidare till säljaren. Om säljaren väljer att ta emot ett bud trots att budgivningen är avslutad så öppnas budgivningen upp igen.
Jag blev bortvald trots att jag hade det högsta budet?
Svar: Tyvärr, säljaren väljer helt fritt vem som skall få köpa bostaden. Det är så reglerna är. Du får hitta en annan bostad att köpa.
Mäklaren struntade i mig trots att jag ville lägga bud?
Svar: Mäklaren måste ta emot dina bud och förmedla dom till säljaren. Om du upplever att mäklaren agerat felaktigt kan du anmäla mäklaren till fastighetsmäklarinspektionen.
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.