När du flyttar och byter bostad är det viktigt att du kommer ihåg att ändra din folkbokföringsadress. Enligt lag måste du nämligen vara folkbokförd där du bor eftersom det bland annat påverkar var du får rösta, rätten till förmåner och bidrag, din skatt samt att du får din post till rätt adress. Om du medvetet folkbokför dig felaktigt bryter du mot folkbokföringslagen och kan få böter eller fängelse i upp till sex månader. Därför är det viktigt att göra rätt från början. Du ska ändra dina uppgifter på Skatteverket om du byter namn, gifter dig eller flyttar. Läs mer om folkbokföring och adressändring här.
Du måste vara folkbokförd där du bor
När det gäller folkbokföring och adressändring finns det en enkel grundregel att ta hänsyn till – du ska vara bokförd där du bor och det gäller oavsett om du äger bostaden eller inte. Enligt regelverket anses du som boende där du sover regelbundet. Du kan med andra ord hyra ett rum hos någon och fortfarande vara folkbokförd på den adressen. Det finns undantag i Folkbokföringslagen som gäller så kallad dubbel bosättning och i de fallen är det Skatteverket som avgör var du ska räknas som folkbokförd. Det är mycket viktigt att du är folkbokförd där du faktiskt bor med tanke på skattesats i olika kommuner samt barnbidrag, bostadsbidrag eller socialbidrag.
Du måste byta folkbokföringsadress vid flytt
När det är dags att flytta måste du komma ihåg att byta folkbokföringsadress och göra en flyttanmälan. Detta ska du göra direkt i samband med din flytt. På Skatteverkets hemsida finns enkla direktiv och en e-tjänst som är tillgänglig dygnet runt. Du använder e-legitimation för att logga in och tjänsten är kostnadsfri. Om du av någon anledning saknar e-legitimation går det lika bra att skriva ut blanketten och skicka in den till Skatteverket. Denna flyttanmälan gäller dock inte din post, utan då måste du gå in på adressändring.se. Även denna tjänst är kostnadsfri, men tilläggstjänsten eftersändning av post kostar. Det är dock en god idé för att slippa missa viktig post och till exempel drabbas av betalningsanmärkningar. På detta sätt kan företag uppdatera sina register så att din post kommer rätt.
När du flyttanmäler till Skatteverket får en rad stora och viktiga myndigheter omedelbart besked om din flytt och din folkbokföringsadress uppdateras. Det kan dock ta tid för deras register att uppdatera sig och därför ska du kontrollera att de har fått informationen en tid efter att du registrerade din nya folkbokföringsadress. Myndigheter som informeras är bland annat:
- Migrationsverket
- Lantmäteriet
- Transportstyrelsen
- Försäkringskassan
- CSN
Vad gäller om du flyttar tillfälligt?
Om det handlar om en tillfällig flytt som är kortare än ett år och du planerar att bo på din folkbokföringsadress igen behöver du inte göra några ändringar. Du får dock ändra folkbokföringsadressen om du vill. Bor du någon annanstans längre än ett års tid ska du byta folkbokföringsadress. Om ditt tillfälliga boende gäller minst sex månader kan du anmäla särskild postadress hos Skatteverket. Då får du all post skickad dit utan att du måste byta folkbokföringsadress. Du kan också be vänner eller familj att hämta din post om du bara planerar att flytta tillfälligt.
Regler för andrahandsuthyrning
Reglerna om folkbokföring vid andrahandsuthyrning är tydliga. Hyresgästen ska vara bokförd i den bostad som hyresgästen bor i. Detta gäller även om du som hyresgäst hyr i andrahand och inte själv står som ägare till bostaden. Som hyresvärd behöver du inte bekymra dig över att hyresgästen är registrerad på din adress. Du behöver dock ha tillstånd av din bostadsrättsförening för att få bedriva andrahandsuthyrning. Folkbokföringen handlar bara om en rent skattereglerad registrering för den som är hyresgäst i din bostad och det har ingen som helst påverkan på ditt kontrakt eller din äganderätt.
Vad ska du göra om någon folkbokför sig på din adress?
I juli 2018 trädde en lagändring i kraft som gör medveten folkbokföring på en adress där man inte bor olaglig. Det är ett brott mot lagen som heter folkbokföringslagen. Det var tidigare inte straffbart, men regelverket behövde skärpas för att komma tillrätta med till exempel bidragsbrott. Detta betyder att den som medvetet bryter mot lagen riskerar kraftiga böter eller till och med ett fängelsestraff på upp till sex månader. Den som systematiskt sysslar med omfattande folkbokföringsbrott kan se fram emot ett mycket kännbart fängelsestraff på upp till två år.
Oavsett om någon har bokfört sig på din adress avsiktligen eller av misstag är det mycket viktigt at du genast anmäler detta till Skatteverket. Då startar myndigheten en utredning där de söker upp personen ifråga och ser till att denne blir folkbokförd på korrekt adress. Om Skatteverket av någon anledning inte kan hitta personen eller reda ut var denne hör hemma kan de hjälpa dig att bli av med den felaktiga folkbokföringen och bokföra personen som ”utan känd hemvist”.
För att ta reda på vem eller vilka personer som är folkbokförda på din adress kan du använda Skatteverkets e-tjänst som heter ”Visa folkbokförda på samma adress”. Du måste logga in med din e-legitimation för att komma åt tjänsten. Skulle du upptäcka att någon har anmält sig på din adress ska du kontakta Skatteverket så snart som möjligt. Det är mycket vanligt att felaktig folkbokföring sker av misstag på grund av att en tidigare ägare till exempel har glömt att byta adress när du flyttade in. Det kan dock också ske avsiktligen i vissa fall och därför är det viktigt att du informerar Skatteverket som kan börja utreda ärendet. Det kan ta några veckor innan fallet är löst, men du blir alltid av med folk som inte ska vara folkbokförda på din adress.
Vilka regler gäller för medborgare i ett annat EU/EES-land?
Medborgare i ett annat EU/EES-land ska kan folkbokföra sig i Sverige om det finns ett aktivt uppehållstillstånd som gäller under minst ett år. Uppehållstillstånd kan ges till exempel för studier eller arbete. Uppehållstillståndet gäller även för familjemedlemmar som har fått uppehållsrätt. Den som vill söka uppehållstillstånd behöver vända sig till Migrationsverket för att göra detta.
Om du däremot är arbetssökande när du söker dig till Sverige från ett annat EU/EES-land ges bara uppehållstillstånd i sex månader och då kan du inte folkbokföra dig. Flytten till Sverige ska anmälas på plats på något av Skatteverkets kontor och samtliga som flyttar hit ska följa med. Läs mer om vad du behöver ha med dig till Skatteverket på deras hemsida.