spot_img
spot_img
More

    Hur ofta skall man rengöra vitvaror?

    I denna artikel går vi igenom hur ofta du bör rengöra dina vitvaror. Du kan även läsa om hur du gör för att rengöra på bästa sätt.

    • Ugnen bör rengöras 2 – 4 ggr per år
    • Köksfläkten bör rengöras var 6:e månad
    • Kyl & frys bör rengöras 3 ggr per år
    • Diskmaskinen bör rengöras var 3:e månad
    • Tvättmaskinen bör rengöras 1 gång per månad
    • Kaffebryggaren bör avkalkas efter 40 st bryggningar
    • Vattenkokaren bör avkalkas efter 40 st bryggningar

    Ugn

    Ugnen bör rengöras 2 ggr per år. Du rengör den enklast genom att blanda lika delar bikarbonat och salt med lite vatten. Blandningen fördelar man ut över alla ytor och sätter på ugnen på 200 grader. Under tiden den värms upp ska man ha en liten glipa öppen och när den når 200 grader stänger man av. När ugnen svalnat torkar man bort blandningen med en trasa eller papper.

    • En smutsig ugn leder till brandrisk och dålig lukt.

    Köksfläkt

    Köksfläkten bör rengöras 2 -4 ggr per år. Diska fläktens delar, framför allt filtret. Diska helst i en tom diskmaskin. Om du inte har diskmaskin, låt filtret ligga i varmt vatten och diskmedel i någon timma innan du diskar av det.

    • En smutsig fläkt kan leda till brandrisk

    Kyl och frys

    Kylen och frysen bör rengöras 2 – 3 ggr per år. Städa både i och bakom. Frosta av frysen.

    • En smutsig och isig kyl och frys kan leda till högre elförbrukning, mögel och bakteriebildning.

    Diskmaskinen

    Diskmaskinen bör rengöras var tredje månad. Kör en tom maskin med köpt diskmaskinsrengöring. Diska gärna spolarmarna för hand.

    • En smutsig diskmaskin leder till dålig lukt och sämre resultat vid disk, dvs disken blir inte lika ren.

    Tvättmaskin

    Tvättmaskinen bör rengöras en gång per månad. Kör en tom tvättmaskin på högsta värmen med en diskmedelstablett eller 1 dl vinäger i trumman. Torka rent runt luckan och gör rent filtret.

    • En smutsig tvättmaskin kan leda till mögel och dålig lukt

    Kaffebryggare

    Kaffebryggaren bör avkalkas efter 40 st bryggningar. Häll 1 dl ättika 24% och 6 dl vatten i kaffebryggaren. Kör halva kannan, stäng av bryggaren och vänta 10 minuter. Starta igen och brygg igenom resten av vätskan. Kör sedan 3-4 kannor med enbart vatten för att bli av med smaken av ättika.

    • En smutsig kaffebryggare leder till sämre smak på kaffet

    Vattenkokare

    Vattenkokaren bör avkalkas efter 40 st bryggningar. Fyll den med 50% ättika och 50% vatten. Koka upp och låt den sedan stå i någon timma och töm sedan. Skölj ur ordentligt för att bli av med smaken av ättika.

    • En smutsig vattenkokare leder till sämre smak på vattnet

    Senaste artiklar

    Relaterade artiklar

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här