spot_img
spot_img
More

    ROT-avdraget

    Funderar du på att anlita hantverkare för att utföra en renovering? Då kan du (oftast) nyttja ROT-avdraget. Hur mycket pengar kan du spara genom att nyttja ROT på renoveringsarbete? Och när har du inte rätt till ROT-avdrag? I den här artikeln reder vi ut allt du behöver veta.

    Vad innebär ROT-avdrag?

    ROT står för Reparation, Ombyggnad och Tillbyggnad – åtgärder som ryms inom renoveringsarbete. Det är en skattelättnad som gör att du får möjlighet att dra av en viss procent på arbetskostnaden när du anlitar hantverkare. Du som privatperson får dra av 30 procent av kostnaden för renoveringsarbetet.

    Med arbetskostnaden menas själva tim- eller fastpriset för arbetskraften. Kostnader för material, resor eller maskiner är inte avdragsgilla.

    75 000 kronor per person och år

    Du får inte dra av mer än 75 000 kronor per år genom ROT. Notera dock att taket är 75 000 kronor per år och per person. Det betyder att om du delar bostaden med någon har ni båda rätt att göra ROT-avdrag. Således kan ROT-avdraget också bli större än 75 000 kronor per år för det gemensamma hushållet.

    Hur går det till att nyttja ROT-avdraget?

    Det är inte krångligt att nyttja ROT-avdraget. Du behöver själv inte fylla i papper eller ansökningsblanketter. Ibland behöver du inte ens meddela renoveringsfirman du anlitar – många räknar in ROT-avdraget i sina kostnadsförslag som standard. Det är firman du anlitar som gör avdraget. Det är alltså redan gjort på fakturan du får när renoveringsarbetet är klart. Men du behöver vara medveten om att ROT-avdraget är preliminärt och inte godkänns förrän året inkomstdeklaration blivit godkänd. Hantverkarfirman vet i regel inte om du gjort avdrag innan. Om du inte uppfyller villkoren för ROT-avdrag kommer det därför i slutändan inte att godkännas.

    Tips! Du kan enkelt se hur mycket ROT- och RUT du redan använt på Skatteverkets hemsida.

    Kraven som gäller för att få ROT-avdrag

    Så vad gäller då för att få ROT-avdrag? Det grundläggande är att du måste vara myndig, betala skatt i Sverige och helt eller delvis äga bostaden som ska renoveras.

    För övrigt gäller att:

    • Arbetet som omfattas av ROT är klart och betalat.
    • Du har betalat mer i skatt under året än storleken på ROT-avdraget.
    • Renoveringsfirman du anlitar har giltig F-skatt.
    • Om din egen firma eller en närstående utför renoveringsarbetet får du inte ROT-avdrag på arbetet.

    Alla renoveringsarbeten ger inte rätt till ROT-avdrag, såsom reparation och bygge av staket, murar och båtbryggor. Du får heller inte ROT-avdrag för nybyggnation av hus, installation eller reparation av pool, med mera.

    Möjligt att få ROT-avdrag för bostad utomlands

    Så länge du betalar minst skatt i Sverige har du rätt till ROT-avdrag. Det gäller även om du utför renoveringsarbete på en bostad du äger utomlands (inom ESS-området). Den firma som utför arbetet behöver inte vara registrerat i Sverige, men uppfylla motsvarande krav i landet där de verkar. Precis som i Sverige är det firman du anlitar som själva behöver skicka in en ansökan till Skatteverket för att få ROT-avdraget utbetalat. Då behöver de också bifoga ett skuldfrihetsintyg.

    Det gröna avdraget

    Den 1 januari 2021 började en helt ny skattereduktion att gälla i Sverige. Den ges både för kostnader och material och beviljas vid installation av grön teknik. Som namnet antyder handlar det om miljövänliga renoveringar, såsom installation av solceller på taket. Skattereduktionen fungerar på samma sätt som ROT. Firman du anlitar gör avdraget på fakturan och är högst 50 000 kronor per person och år.

    Läs mer om avdrag för grön teknik hos Skatteverket.se

    Prisexempel: så mycket pengar sparar du genom ROT när du renoverar

    Som vi nämnde tidigare medför ROT att du bara behöver betala 70 procent av arbetskostnaden för renoveringsarbete. I ett kostnadsförslag från hantverkare ska allt de fakturerar för ingå. För en målare kan det exempelvis vara:

    • Resekostnader: 1000 kr
    • Arbetsmaterial: 4000 kr
    • Färg: 5000 kr
    • Timpris: 500 kr

    Det är själva arbetskostnaden, alltså timpriset, som du får göra avdraget för och inte det andra.

    Låt oss säga att måleriarbetet i exemplet tar 40 timmar. Med timpriset 500 kronor blir då summan för arbetet 20 000 kronor. Och lägger vi till rese-, material- och färgkostnader får vi fram slutsumman 30 000 kronor. Men då du har rätt till ROT-avdrag får du alltså dra av 30 procent på arbetskostnaden, vilket också är den största utgiftsposten. Ofta gör hantverkarfirman den här uträkningen själva på förhand så att den syns redan på offerten. Du bör dock alltid kontrollera vad som gäller när du jämför offerter från olika firmor.

    Då vi drar av 30 procent av de 20 000 kronorna som arbetet ursprungligen kostar får vi istället en arbetskostnad på 14 000 kronor, och slutsumman 24 000. En rejäl besparing och bara ett av alla goda skäl att anlita hantverkare för ditt renoveringsarbete!

    Senaste artiklar

    Relaterade artiklar

    LÄMNA ETT SVAR

    Vänligen ange din kommentar!
    Vänligen ange ditt namn här