Om en mäklare missköter sig kan en varning utdelas av fastighetsmäklarinspektionen.De vanligaste anledningarna till varningar är t ex oklara besiktnings- och återgångsklausuler, brister i objektsbeskrivningen, bristande information samt brister i identitetskontroll.
Vad händer efter en varning?
Tyvärr speglar inte antalet varningar antalet problem vid husköp. De flesta husköpare orkar nämligen inte gå igenom processen att anmäla en mäklare.
Och vad händer efter en mäklare blivit varnad? Ja, då måste du ofta gå vidare och processa i tingsrätt eller ARN om du vill ha ekonomisk kompensation. Därför är det allra bäst att dubbelkolla allt som står i objektsbeskrivningen innan du slår till. Verkar något mystiskt eller konstigt? Gräv. Får du för lite information eller går affären för snabbt? Kräv svar och/eller att få längre tid på dig.
Slutligen – acceptera aldrig en så kallad besiktningsklausul med luddiga formuleringar. Om du tvingas in i en situation där du skriver kontrakt före besiktningen, bör klausulen vara formulerad så att du kan hoppa av köpet utan att betala skadestånd. Med andra ord är en så kallad öppet köp-klausul att rekommendera.
Betala inte onödigt mycket för mäklaren
Hemsidan Hittamäklare.se hjälper dig att enkelt jämföra mäklare och att samla in offerter från olika mäklare som är aktiva i området där du bor. Du skickar in dina uppgifter, det är helt gratis och utan att förbinda dig till något. Hittamäklare hjälper dig sedan att inhämta offerter och att jämföra mäklarna. Du väljer sedan själv om någon av mäklarna är intressant för dig att anlita eller inte. Offerterna kan du använda när du skall välja mäklare men även när du förhandlar om mäklararvodet med den mäklare som du tänker anlita.